Despre postul intermitent sau cum am slăbit 10kg în două luni

De vreo 3 ani, după a doua naștere, mă lupt cu niște kilograme (vreo 15 mai exact) de care vreau să scap. Vă spun de la început că nu sunt o persoană supraponderală așa că faza asta cu slăbitul s-ar putea să nu fie chiar relevantă din punctul de vedere al multor persoane.

Ideea e că până la 25 de ani am avut în jur de 50 de kg (1,67m înălțime). La 30 ajunsesem la 75 kg, practic cu 50% mai mult. Stilul de viață dezordonat, alimentația necorespunzătoare și sedentarismul sunt cei 3 factori principali care au contribuit la procesul de îngrășare.

Ce m-a determinat să îmi doresc cu adevărat să slăbesc au fost cele (minim) 20 de persoane care m-au întrebat, așa din senin, dacă vine bebe 3… La început era amuzant, mai ales când au început să-mi cedeze locul la metrou, iar eu, decât să recunosc că nu sunt însărcinată, preferam să mă așez … Am înțeles totuși într-un final că e momentul să schimb ceva.

Așadar, August 2017… Am început prin a-mi seta un program fix de masă (3 mese principale și 2 gustări, zilnic, la aceeași oră). A funcționat minunat atâta timp cât am respectat rutina. De la 75kg am ajuns la 55kg. Din păcate orarul meselor nu se pupa nicicum cu programul meu zilnic așa că, după un an, am renunțat. În 6 luni, de când am renunțat la FIX, am adăugat 8 kg.

Iulie 2019…63 de kg. Aud pentru prima dată despre postul intermitent și încep procesul de documentare.

Varianta cea mai simplă, din punctul meu de vedere, a postului intermitent presupune să-i dăm corpului un repaos alimentar de minim 16 ore. Adică, setăm un interval de 8 ore în care mâncăm, iar în afara acestor 8 ore nu aducem nici un aport caloric. Putem consuma doar apă, ceai și cafea neîndulcite. Alte variante sunt – un post de 24 de ore o dată/de două ori pe săptămână sau metoda 5 cu 2 care presupune 5 zile de alimentație normală și două zile neconsecutive în care se vor consuma doar 500 de calorii.

Pentru mine a funcționat să renunț la micul dejun (am ales varianta asta pentru că dimineața sunt ocupată cu pregătirea fetelor pentru grădiniță, făcut paturi, strâns prin casă, îmbrăcatul si fuga spre birou etc și nu am timp să mă mai gândesc la mâncare). O cafea caldă îmi ajunge până pe la 12 jumate sau 13 când mă așez la masă. În cele 8 ore în care am voie să mănânc nu fac rabat de la nimic. Am observat că, în 2 luni de când am abordat acest stil de viață, mi s-a micșorat stomacul, am mai multă energie și nu mai sunt balonată. Ce mi se pare și mai mișto e că, deși am trișat cel puțin o dată pe săptămână, tot am scăzut în greutate considerabil.

Marele minus al postului intermitent, după cum cred că v-ați dat și voi seama deja, este foamea … Odată ținută sub control, dieta devine floare la ureche.

Aici găsiți mai multe detalii despre postul intermitent. Deasemenea există nu doar aplicații care vă pot ajuta să stabiliți un orar al meselor cât și grupuri dedicate, în social media (fasting este cuvântul cheie).

Documentați-vă, testați și vă invit la împărtășit experiențe!

Credit: Mirela Retegan si Fixul care-ți schimbă viața; Simona și Mihai de la care am aflat pentru prima dată ce este postul intermitent; photo: https://www.scientificamerican.com/article/how-intermittent-fasting-might-help-you-live-longer-healthier-life

Later edit – august 2021: Au trecut 2 ani de când am scris acest articol și analizând statisticile se pare că acesta este cel mai citit articol al blogului (are aprox 3000 de vizualizări). Asta mă face să-mi doresc să împărtășesc cu voi cum au stat lucrurile între timp.

Am 60 de kg și am renunțat la fasting de mai bine de 1 an.

Pandemia cu toată nebunia ei, lucrul de acasă, grădinițele și școlile închise, activitățile casnice m-au epuizat. Pur și simplu nu mai aveam energie nici să ud o floare…Când mi-am dat seama că nu mai am putere să cobor din pat dimineața am decis să iau acțiune urgent pe 3 planuri principale – somn, organizare și alimentație.

Nu știu dacă a fost faptul că am mai introdus o masă, renunțând la fasting, sau faptul că am dormit mai mult, cert este că mi-am recăpătat tonusul și pofta de viață.

Am în continuare zile de fasting, în special când simt nevoia unui reset, dar nu am mai revenit niciodată la vechea rutină.

În încheiere aș vrea să subliniez cât de important este să vă cunoașteți limitele și să le respectați. Iar dacă aveți nevoie de ajutor în alimentație apelați cu încredere la un specialist (ceea ce eu nu sunt).

3 Comments Add yours

  1. Așa mănânc de felul meu – doar între 12 și 18. Fără carbohidrați și grăsimi, excepție face uleiul de măsline. Merg și la sală. Am 46 de ani și sunt mai puternică si mai tonică decât multe puștoaice.
    Dar am ținut și post negru cu apă – câte 3 zile de 3 ori, după aceea 7 și de două ori câte 11 zile. Nu ți-e foame dacă bei apă multă. Poti munci… foamea e în capul nostru. Dacă ți-o scoți din cap, ești un om liber.

    Liked by 1 person

  2. Alina Pistoleanu says:

    Am descoperit blogul tau fix cu postul asta si mi-ai amintit cum obisnuiam sa mananc in utma cu ceva ani, cand sigur eram si mai usoara, si mai energica. De o saptamana tot sar peste micul dejun si nu doar ca vad ceva rezultatele, dar ma simt excelent! Multumesc frumos 😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.