Gwynne Shotwell

source: fortune.com

Pe Gwynne am „cunscut-o” în biografia lui Elon Musk și recunosc că cele 10 pagini dedicate ei reprezintă partea cea mai interesantă a cărții.

„Gwynne a crescut în suburbiile orașului Chicago, ca fiică a unei artiste și a unui neurochirurg. A jucat rolul fetișcanei inteligente și frumoase, obținând numai note de 10 la școală și intrând în echipa de majorete. Shotwell nu arătase vreo înclinație deosebită față de științe și cunoștea doar o singură versiune de inginer – tipul care conduce trenul. Dar erau indicii că mintea ei era puțin diferită de a celorlalte fete. Era o fată care tundea iarba cu mașina și ajutase la construirea coșului de baschet din curte. În clasa a treia, Shotwell a arătat un interes pasager față de motoarele de mașini, iar mama ei i-a cumpărat o carte care explica modul cum funcționează acestea. Mai târziu, în liceu, mama a obligat-o să participe la o conferință la Institutul de Tehnologie din Illinois, într-o după-amiază de sâmbătă. În timp ce aculta prezentările a fost fascinată de o ingineră de 50 de ani << Avea haine atât de frumoase, un costum și niște pantofi adorabili. Era înaltă și avea un mers deosebit de elgant, în pantofii ei cu toc>>, povestește Shotwell. A discutat apoi cu inginera despre meseria ei. << În ziua aceea am decis să ma fac inginer mecanic>>, spune ea.”

Shotwell a studiat ingineria mecanică […]” , iar în anul 2002 „a devenit angajatul numărul 7 al SpaceX. […]

*SpaceX este prima companie americană cu capital privat specializată pe transportul spațial și producția de utilaje aerospațiale. Prin compania sa, Elon a reușit să rupă dependența de ruși în ceea ce privește transportul în spațiu (pentru care trebuiau să plătească 7 miliarde de dolari pe om) și să dezvolte o tehnologie aerospațială mai ieftină și mult mai eficientă.

În primii ani ai SpaceX, Shotwell a reușit performanța miraculoasă de a vinde ceva ce compania nu avea încă. […] aproape o duzină de zboruri unor clienți guvernamentali și privați, încă înainte ca SpaceX să reușească să trimită prima rachetă Falcon 1 pe orbită. […] Reușitele lui Shotwell au transformat-o în omul de încredere al lui Musk, iar la finalul lui 2008 a devenit președinta si CEO ul companiei. ”

În prezent deține funcția de COO (chief operating officer, adică al doilea om ca importanță in SpaceX după fondator, Elon Musk).

„Cizmele UGGS, plovărul larg și ciorapii pe care îi purta au ajuns pe post de pijama, deoarece a ajuns să lucreze până târziu în noapte, pentru a rezolva împreună cu inginerii acestă problemă neprevăzută” (legat de trimiterea capsulei Dragon în spațiu). Elon Musk Tesla SpaceX Misiunea construirii unui viitor fantastic – Ashlee Vance

Dincolo de succesele de la SpaceX, Gwynne este autoarea mai multor lucrări științifice în domeniu aerospațial și a primit numeroase distincții pentru activitatea ei remarcabilă, calificându-se în TOP 50 femei în domeniul tehnologic.

În 2013 a ținut un discurs în cadrul TedX despre importața educației STEM (Science Technology Engineering and Mathematics).

Fără îndoială Gwynne reprezintă astăzi pentru multe femei ceea ce a reprezentat pentru ea „inginera de 50 de ani” de la conferința din Illinois.

source: viterbischool.usc.edu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.