Top 5 cărți de dezvoltare personală

În anul care tocmai s-a încheiat mi-am propus să mă mai dezvolt un pic. Dacă ar fi să spun exact în ce zonă nu aș putea, am simțit pur și simplu o dorință de a învăța lucruri noi. Am încercat câte puțin din toate: psihologie, filozofie, artă, feminism, business și economie.

Nu mă laud cu un număr impresionant de cărți citite în 2020, însă dintre cele aproximativ 20, mă opresc la 5 pe care le recomand cu drag oricui este interesat să exploreze această catgorie.

5. Woman makes a plan – Maye Musk. Maye este doamna aceea, în vârstă de 72 de ani, care apare pe rețele de socializare cu o tunsoare pixie și îmbrăcată conform ultimelor tendințe ale modei. Sau, mai simplu, mama lui Elon Musk. Am fost foarte curioasă să aflu cam ce fel de mamă ar fi putut crește 3 copii extraordinari (Elon, Kimbal și Tosca sunt toți oameni de afaceri de succes în domeniile lor). Această autobiografie este o lectură ușoară care inspiră. M-a impresionat viziunea ei despre creșterea copiilor, pe care i-a învățat de foarte mici să fie independenți. Aparent, nu a preocupat-o deloc stilul de parenting și nici activitățile extracuriculare. Maye avea credința fermă că la un moment dat copiii vor intui care este comportamentul corect și că-și vor urma pasiunile în viață. Printre alte lucruri faine pe care le-am învățat de la ea, lecția aceasta de detașare mi-a fost cea mai utilă.

4. Atomic Habits – James Clear. O carte care ne învață cum să ne însușim noi obiceiuri pentru a atinge obiectivele pe care ni le propunem. Marea lecție pentru mine a fost să descopăr că cele mai impresionante rezultate se obțin prin îmbunătățiri mici și susținute în timp. James C. oferă câteva exemple reale, foarte convingătoare, ale acestei strategii. Așadar, adio obiective mărețe…bun venit perseverență!

3. 12 reguli de viață – un antidot la haosul din jurul nostru – Jordan Petterson. Primul cuvânt care-mi vine în minte pentru a o descrie este ”grea”, atât la propriu, cât și la figurat… posibil totuși să nu fac parte neapărat din publicul țintă. Mi-a plăcut pentru ceea ce m-a învățat și a meritat tot efortul depus (credeți-mă… foarte mare). Într-o lume în care totul este relativ, autorul ne îndeamnă să ne asumăm răspunderea pentru propria existență prin revenirea la valorile tradiționale (disciplină, curaj, onestitate etc). 12 reguli de viață este un punct de vedere diferit și foarte bine venit. Printre altele, ne învață cum să nu ne falsificăm identitatea pentru a fi pe plac și a flata și cum putem evita ceea ce Adler a numit ”mințirea vieții”: ”Cineva care trăiește în minciună încearcă să manipuleze realitatea prin percepție, gând și acțiune, astfel încât să nu fie permisă decât existența acelor rezultate înguste, dorite și predefinite. ”

2. Gândire rapidă, gândire lentă – Daniel Kahneman. Despre autor trebuie să știți că este psiholog, laureat al Premiului Nobel pentru economie. Deoarece obișnuiam să fiu genul de om care lua decizii bazate pe instinct, această lectură m-a transformat. Cartea este o lucrare științifică care demonstrează cât de mult ne poate înșela intuiția, care nu este altceva decât o scurtătură mentală. Daniel K. pornește de la exemple cât se poate de banale pentru a ne arăta cât de importantă este analiza în luarea deciziilor. Idei precum: familiaritatea creează preferințe, lumea percepută de noi nu este o replică fidelă a realității, perseverența irațională – a nu renunța la timp sau odată depășit nivelul de saturație al venitului vei putea cumpăra experiențe mai plăcute, însă îți vei pierde abilitatea de a te bucura de cele mai puțin costisitoare, mă fac sa o consider una dintre cele mai utile cărți pe care le-am citit vreodată, probabil a 3-a după Abecedar.

1. Cele 7 obișnuinte ale persoanelor extraordinar de eficace – Stephen R. Covey. Eram în ultima săptămână la vechiul loc de muncă, iar una dintre colegele mele dragi mi-a dăruit-o. Am citit-o pe nerăsuflate și este cartea pe care o fac cadou cel mai des. Frumusețea ei, după părerea mea, vine din faptul că nu prezintă nimic nou, dimpotrivă, am regăsit aici tot ceea ce am învățat în ”cei 7 ani de acasă” plus diverse moduri prin care pot fi aplicate aceste principii universal valabile, în toate aspectele vieții. Fii proactiv, începe cu gândul la final, pune prioritățile pe primul loc, gândește câștig/câștig, încearcă mai întâi să înțelegi și apoi să fii înțeles, acționează în sinergie și ascute fierăstrăul sunt cele 7 principii care au devenit mantra mea personală. Cartea a avut un success atât de mare în SUA încât, încă din anii 2000, tot mai multe școli au aderat la programul ”The leader in me” – creat exclusiv pe cele 7 obișnuințe, îmbunătățind în acest fel considerabil performanțele elevilor (în România, programul este disponibil doar la Transylvania College ). Trebuie să vă spun că există și o variantă pentru copii, Cele 7 obisnuinte ale copiilor fericiți care prezintă micuților principiile cu ajutorul a 7 povești amuzante.

În 2021 mă așteaptă o listă luungă de cărți (îmi propun să rămân în sfera aceasta a non-ficțiunii) și mă gândesc să investesc într-un Kindle, deși mă tem puțin că experiența nu va mai fi aceeași…Până atunci, spor la citit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.